مجازی سازی Data Center
مجازی سازی دیتا سنتر به ساخت نمونه ی مجازی (غیر واقعی) از چیزهایی مثل پلتفرم سختافزاری، سیستم عامل، وسایل ذخیرهسازی و منابع شبکه گفته میشود. اصولاً نرمفزارها مجازی هستند چون ذات آنها فیزیکی نیست. از این رو میتوان گفت مجازیسازی در اکثر اوقات شکل نرمافزاری دارد؛ که البته بر روی یک سختافزار خاص اجرا خواهد شد. طراحی و شبیهسازی انواع سوییچها، روترها، سرورها و … از این دستهاند. شرکتهایی نیز در زمینه تولید سیستمهای مجازی مشغول به کارند نظیر شرکت مایکروسافت با سیستم Hyper-V و یا سیستمهای مبتنی بر هسته لینوکس از جمله Vmware ESX.
مجازی سازی چيست؟
مجازی سازی عبارت است از مستقل نمودن محل فیزیکی پردازش اطلاعات از محل فیزیکی کاربر و موفقیت در بکارگیری اين تکنولوژی، مستلزم اجرا و مدیریت تمامی اجزای آن می باشد. همانطور که می دانید کامپیوترهای نسل جدید از چهار لایه ، سیستم عامل ، سخت افزار ، داده و نرم افزار تشکیل شده اند و این در حالی است که ادامه حیات کامپیوترها به عملکرد درست هر کدام از این لایه ها وابسته می باشد. برای مثال اگر در سخت افزار مشکلی پیش آید مثلا هارد دستگاه بسوزد ، اطلاعات کاملا از بین می رود. در واقع با مجازی سازی این مشکلات بر طرف می شود. به بیان دیگر، مجـازی سـازی پیونـد دهنـده میـان سـخت افـزار و سیسـتم عامـل اسـت و بـه شـما اجـازه میدهد چند نرمافزار کاربردی و سیستم عامل را بر روی یک سیستم فیزیکی پیادهسازی کنید بـه نحـوی که باعث بهرهوری در هزینـههـای سـختافـزار و نـرمافـزار و همچنـین اسـتفاده بهینـه از تمـامی منـابع سیستمی، کاهش هزینه و کاهش مصرف انرژی شود.
VIRTUAL MACHINE چیست؟
یک ماشین مجازی شامل یک نرم افزار مجزا و مستقل می باشد که همانند یک کامپیوتر فیزیکی سیستم عامل و نرم افزارهای کاربردی خود را دارد. یک ماشین مجازی دقیقا مانند یک کامپیوتر فیزیکی رفتار می کند و شامل RAM ،CPU ،هارد دیسک و کارت شبکه اما به صورت مجازی بوده که در غالب یک فایل ذخیره می شود. شما بر روی یک سیستم مجازی سازی شده امکان نصب چندین ماشین مجازی را بر اساس ظرفیت موجود بر روی سخت افزار خود دارا می باشید. برای توضیح بیشتر هر چه میزان رم ، CPU و هارد موجود بر روی سخت افزار مجازی سازی شده بیشتر باشد تعداد ماشین های مجازی قابل نصب نیز بیشتر خواهد بود.
چرا مجازی سازی؟
امروزه گسترش شبکه ها و محاسبات رایانه ای و نیاز به استفاده از آن جزء لاینفک یک فعالیت، اعم از تجاری و غیر تجاری به شمار می آید، به این معنی که شرکتها و موسسات گوناگون نه تنها ناگزیر به استفاده از این تکنولوژی جهت تسریع فرآیند دستیابی به اهداف تعین شده سازمانی خود می باشند، بلکه می بایست شرایطی را فراهم نمایند تا بتوانند بیشترین تطبیق را با تغییرات محیط رقابتی داشته باشند. از سوی دیگر استفاده از این تکنولوژی ها وابستگی و مشکلات خاص خود را به همراه دارد. امروزه یکی از چالشهای سازمانهای بزرگ، خرابی شبکه و مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری است که منجر به فلج شدن کلیه فعالیتهای سازمان می گردد. هر چند ممکن است این مشکلات برای زمان محدود رخ دهند، اما نتایج آن برای سازمان زیان آور و پر هزینه خواهد بود.
برخی از این چالشها عبارتند از:
- آلودگی شبکه بدلیل استفاده کاربران از فایلهای ویروسی
- پهنای باند محدود در سازمان و هزینه های افزایش آن
- سرقت اطلاعات سازمان
- عدم تجمیع داده ها و فایلهای سازمان
- مشکلات تهیه نسخه پشتیبان اطلاعات بدلیل عدم تمرکز داده ها
- هزینه های بروز رسانی مکرر نرم افزاری/ سخت افزاری
- خرابی سخت افزاری کلاینت ها
- خرابی نرم افزاری کلاینت ها
- هزینه های بالای نیروی انسانی مدیریت شبکه
- چالشهای کنترل برنامه های مورد استفاده کاربران و….
چالشهای فوق سبب ایجاد نیاز برای خلق تکنولوژی نوین مجازی سازی گردید.
آیا مجازی سازی مختص شرکت های بزرگ می باشد؟
متاسفانه این یک طرز فکر کاملا اشتباه می باشد که مجازی سازی صرفاً برای شرکت هایی با شبکه وسیع می باشد زیرا شــرکت هــای پیشــرو در زمینــه مجازی سازی ایـن تکنولـوژی را جهت اسـتفاده بـرای رده ی وسـیعی از شـبکه هـا طراحـی کـرده انـد.از شبکه های کوچکی با یک سـرور گرفتـه تـا دیتـا سـنتر هـای بـزرگ بـا ده هـا یـا صـدها سـرور و سـرویس دهنده منتظر. همان طور که اشـاره شـد مجـازی سـازی بـا مزایـای خـود طیف گسـترده ای از نیازهــای ســازمان هــا و افــراد را در جهــت اســتفاده بهینــه تــر از منــابع ، صــرفه جــویی وپایــداری سرویس ها مرتفع میسازد.
1ـ مدل حرفه ای یا Baremetal hypervisor :
این نوع از مجازی سازی اولین لایه بر روی سخت افزار می باشد و تمامی سیستم عامل های نصب شده بر روی محیط مجازی سازی بر روی هایپروایزرها نصب می شوند. این روش حرفه ای و قابل استفاده بر روی سرورهای شبکه واقعی می باشد که به کمک افزونه ها و نرم افزارهای کمکی دیگری قابلیت Up time (یعنی سیستم آماده ارائه خدمات می باشد) سیستم را به حداکثر ممکن می رسانند.
2ـ مدل آزمایشگاهی :
این نوع از مجازی سازی برای تست کاربران خانگی می باشد به این صورت که بر روی سیستم عامل موجود بر روی سیستم یک نرم افزار مجازی ساز نصب می شود که از منابع همین سیستم عامل استفاده می کند و کاربرد این مدل جازی ساز برای کاربران خانگی و یا تست هر نوع سیستمی در محیط لابراتوار به صورت کوتاه مدت می باشد.
استفاده از هر یک از این سیستمها مزایا و امکانات خود را دارد. اما بطور کلی مزایای داشتن زیر ساخت مجازی شامل موارد ذیل است:
- کاهش هزینه خرید تجهیزات سختافزاری زیاد
- متمرکز سازی
- کاهش هزینههای جاری نظیر برق، نگهداری، تعمیرات
- کاهش گرمای تولیدی توسط دستگاهها
- عدم نیاز به فضای زیاد به نسبت حالت سنتی
- استفاده از بیشترین ظرفیت تجهیزات سختافزاری
- جابجایی راحت
- پشتیبانگیری راحت از اطلاعات
- تسریع امور به خاطر وجود بالقوه دستگاهها و عدم نیاز به صرف زمان برای خرید، نصب و آمادهسازی
- امکان تنظیم و نصب سرورها و تجهیزات مجازی با استفاده از الگو و کپی برداری
1ـ کاهش هزینه ها :
از اساسی ترین دغدغه های مدیران ITمیتوان به کاهش هزینه های نگهداری شبکه اشاره داشت. هزینه هایی که روز به روز در حال افزایش هستند مانند:
- هزینه برق مصرفی
- هزینه نیروی فنی مورد نیاز به منظور نگهداری سیستمها
- هزینه سرمایش اتاق سرور
- هزینه خرید و تعویض سخت افزار مورد نیاز سرورها
- هزینه ناشی از عدم کارکرد صحیح شبکه و از کار افتادن آن و …
كه میتوان این لیست را تا مدت ها ادامه داد و فهرست بلند بالایی از این هزینه های سنگین تهیه کرد.
2ـ بهره وری :
بدين جهت می توان با استفاده از مجازی سازی دیتا سنتر از مزايا و کاربردهای بي شمار آن استفاده نمود که در زیر به چند مورد از اين مزايا اشاره میگردد:
1- بهره وری هر چه بیشتر از سخت افزار و کاهش هزینه ها
۲- استفاده بهینه از فضای فیزیکی در مراکز داده و کاهش هزینه ها
۳- کاهش شدید در مصرف انرژی الکتریسیته مصرفی در مراکز داده و کاهش هزینه ها
۴- کاهش هزینه نگهداری و مدیریت سرور و سرویس ها و کاهش هزینه ها
۵- امکان ایجاد محیطهای Test & Developmentبه صورت بسیار مقرون به صرفه
۶- پشتیبان گیری و بازیایی سرورها (Disaster Recovery & Backup)
۷-امنیت سرورها
۸- کاهش شدید هزینه تجهیزات شبکه
جهت بهره مندی از مشاوره و یا انجام خدمات توسط تیم فنی شرکت آترا با ما در تماس باشید.
اهميت مجازی سازی دیتا سنتر:
چه راهکاری را می توان به منظور حداقل سازی هزینه ها به کار برد؟ چه راهکاری را میتوان به منظور سرمایه گذاری مفید در دوران رکود اقتصادی جهان به کار گرفت؟ چگونه می توان با سرمایه گذاری درست، ریسک بحران شدید اقتصادی را که کشورمان را تهدید می کند، کاهش داد؟
مجازی سازی می تواند راهکاری بسیار مناسب باشد. فکر کنید به جای آنکه 10 سرور فیزیکی داشته باشید که 10 سیستم عامل مختلف بر روی آنها نصب باشد و هر کدام سرویس خاصی را به کاربران دهند، تنها دو سرور فیزیکی داشته باشید و در عین حال 10 سیستم عامل که بر روی این دو سرور به صورت همزمان به کاربران سرویس دهی نمایند.جالبتر از آن، اگر بدانیم راهکار دوم کارایی شبکه ما را نیز افزایش دهد و زمان از کار افتادگی سرویسها را چه به صورت سخت افزاری و چه نرم افزاری به میزانی کاهش دهد که کاربر نهایی هرگز متوجه این اختلال نشود، میتوانیم با اطمینان خاطر به سمت پیاده سازی این راهکار حرکت نماییم.
مجازی سازی را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد، این دو بخش دو راهکار مختلف هستند که هر سازمان می تواند با توجه به نیاز و شرایط خود یکی از این دو راه را برگزیند.
روش اول: چندین سیستم عامل بر روی یک سرور
این روش برای تمامی سازمان ها چه کوچک و چه بزرگ لازم است. مجازی سازی به شما اجازه میدهد تا چندین سیستم عامل را بر روی بستر سخت افزاری یک سرور داشته باشید. مثلاً فرض کنید شما در شبکه خود ۳ سرور مختلف دارید.
- یک سرور MS Windows Server 2008به منظور میزبانی سرویس Active Directory
- یک سرور Linux Fedoraبه منظور میزبانی پورتال سازمانی
- یک سرور MS Windows Server 2003به منظور میزبانی سرویس ISA
حال فرض کنید شما مجازی سازی را بر روی سرورهای خود پیاده سازی می نمایید. حالا یک سرور خواهید داشت که سه سیستم عامل ذکر شده روی آن قرار دارند و به صورت همزمان، هر سه مشغول ارائه سرویس خود در شبکه هستند. این گونه، هزینه های شما تا نزدیک به یک سوم کاهش پیدا میکند زیرا هزینه های بسیاری همچون برق مصرفی و تولید سرمایش به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
روش دوم: یک سیستم عامل بر روی چندین سرور
این روش بیشتر برای سازمان های بزرگ، آزمایشگاه ها و نیز سازمان هایی که نیازمند توان پردازشی بالایی هستند مفید است. این روش به شما اجازه می دهد تا از بستر سخت افزاری چندین سرور استفاده نموده و یک سیستم عامل را پشتیبانی نمایید. استفاده از چندین سرور فیزیکی مقدار منابع بسیار بیشتری را در اختیار سیستم عامل ما قرار میدهد. به طور مثال سیستم عامل ما قادر خواهد بود از چندین CPUبه منظور انجام اعمال پردازشی خود استفاده نماید که قدرت بسیار بیشتری را در اختیار او قرار میدهد.
مجازی سازی دیتا سنتر توسط تیم آترا:
شرکت فناوران عصر شبکه آترا با تکیه بر دانش و تجربه حضور در پروژه های متعدد و همچنین استفاده از راهکارهای گوناگون مطابق با علم روز و نیاز سازمان ها در قالب کارگروه های تخصصی ، خدمات طراحی ، مشاوره و اجرای مجازی سازی را در بالاترین سطح از دانش عملیاتی برای شرکت ها و سازمان ها ارائه می نماید.