
تجهیزات مورد نیاز شبکه
تجهیزات مورد نیاز شبکه در واقع به مجموعهای از ابزارها و وسایلی گفته میشود که برای راهاندازی یک شبکه کامپیوتری نیاز است و به طور کلی وجود این تجهیزات کنارهم یک شبکه را میسازد که به دو دسته تقسیم می شوند:
1ـ تجهیزات فعال(active)
2ـ تجهیزات غیرفعال(passive)
تجهیزات فعال :
تجهیزات مورد نیاز شبکه فعال برای انتقال اطلاعات به جریان برق نیاز دارند و از این نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
روترها
روترها یکی از مهمترین تجهیزات مورد نیاز شبکه ،میباشند. در واقع این تجهیزات به معنی مسیریاب هستند که حتی در شبکههای خانگی نیز مورد استفاده قرار میگیرد و به دو گروه عمده سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم میشوند :
روترهای سخت افزاری :
وظیفهی این نوع از روترها اجرای نرم افزارهای خاص تولید شده توسط تولید کنندگان روتر، میباشد . نرم افزار بکار رفته شده در این نوع از روتر ها، قابلیت مسیریابی را برای آنها فراهم نموده تا آنان بتوانند مهمترین و شاید سادهترین وظیفه خود که ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است را به خوبی انجام دهند. اکثر شرکتها ترجیح میدهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چرا که آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری هستند.در تجهیزات مورد نیاز شبکه ، یکی از کاربریترین تجهیزات است.
روترهای نرم افزاری :
عملکرد این روتر شباهت زیادی به روترهای سختافزاری دارند و مسئولیت اصلی آنان نیز ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است، یک روتر نرم افزاری میتواند یک سرویس دهنده NT ، سرویس دهنده نت ورک یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد. تمامی سیستم های عامل شبکهای مطرح و موجود ،دارای قابلیتهای روتینگ از قبل تعبیه شده میباشند. در اکثر موارد از روترها به عنوان فایروال و یا دروازه (gateway) اینترنت استفاده میشود.
مودم
مودم (Modem ) سیگنالها را برای ارتباط بین دو رایانه منتقل میکند. درواقع مودم در سمت فرستنده ، دادههای دیجیتال را به آنالوگ تبدیل کرده و ازطریق خطوط مخابراتی به گیرنده میفرستد و سپس در سمت گیرنده مودم دیگری سیگنال آنالوگ را به دیجیتال تبدیل کرده و به گیرنده تحویل میدهد.
دیوار آتش یا FireWall
دیوار آتش به صورت نرم افزاری وسخت افزاری موجود است و وظیفهی آن کنترل و فیلتر اطلاعات ارسالی بین دو شبکه داخلی میباشد و از لحاظ امنیت بسیار با اهمیت میباشد. برای مثال هنگام اتصال به اینترنت شما باید از یک دیوار آتش برای دسترسی به اطلاعات باید عبور کنید.
بدون استفاده از دیوار آتش تمام رایانههای موجود در شبکه داخلی قادر به ارتباط با هر سایت و هر شخصی بر روی اینترنت بوده واز طرف دیگر رایانه های دیگر توانایی ورود به رایانههای شبکه داخلی یا شخصی را خواهند داشت. کاربران شبکه داخلی قادر به استفاده از برنامه هایی همچون FTP ویا Telnet به منظور ارتباط مستقیم با افراد حقوقی و یا حقیقی موجود بر روی اینترنت بوده و عدم رعایت مسائل ایمنی به وسیله ی پرسنل یک شبکه داخلی می تواند زمینه دستیابی به اطلاعات موجود در شبکه داخلی را برای افراد غیر مجاز فراهم نماید.
فایروال سخت افزاری (خارجی):
این فایروال به فایروال شبکه معروف است که بین رایانهی کاربر (شما) و خط DSL قرار میگیرد. بسیاری از تولیدکنندگان مراکز ISP دستگاههای روتری را ارائه میدهند که دارای فایروال هستند.
فایروالهای سخت افزاری این اطمینان را میدهند که علاوه بر حفاظت کامپیوتر خود از ورود هرگونه کرم و ویروس ، برای سایر کامپیوترها نیز سریع عمل کرده و از ورود آنها جلوگیری کند. با داشتن آن دیگر نیازی به یک نرم افزار فایروال ندارید. در واقع فایروال سخت افزاری، یک دستگاه جداگانه میباشد که سیستم عامل مختص به خود را دارا میباشد به همین دلیل به کارگیری آن باعث ایجاد یک لایه دفاعی اضافی در مقابل حملات میشود.
فایروال نرمافزاری (داخلی) :
بعضی از سیستمها دارای فایروال داخلی ، در درون خود میباشند. در سیستم کامپیوترها بطور پیش فرض نصب شده است که تمامی ویژگیهای ذکر شده را دارا میباشد، پیشنهاد میشود ک. شما میتوانید فایروال آن را فعال کنید تا یک سیستم حفاظتی امن روی سیستم خود داشته باشید. حال ممکن است که فایروال روی سیستم شما نصب نشده باشد در آن زمان میتوان یک فایروال تهیه کرده و نصب نمایید.
کارت شبکه
این سخت افزار به (NIC(Network Interface Card معروف است که به شکل کارتی در شیارهای ماردبرد قرار میگیرد. این قطعه مهمترین عنصر از اجزای سخت افزاری میباشد که در هر شبکهی کامپیوتری برای ارتباط بین کامپیوتر و محیط انتقال کاربرد دارد.
به بیان ساده، کارت شبکه در یک دستگاه این امکان را فراهم میکند تا با دستگاههای دیگر در یک شبکه قرار بگیرد. حال ممکن است دستگاه بخواهد به یک شبکه مرکزی وصل شود و یا اینکه بخواهد به طور مستقیم به دستگاه دیگری متصل گردد. اما برای ارتباط دستگاهها به یکدیگر فقط کارت شبکه به تنهایی کافی نیست.
به طور مثال اگر دستگاه بخشی از یک شبکه بزرگتر باشد و بخواهید که به اینترنت متصل شود به یک روتر نیاز است و به این ترتیب اگر بخواهیم به اینترنت دسترسی داشته باشیم، دستگاه از طریق کارت شبکه به روتر متصل میشود و سپس از طریق روتر به اینترنت متصل می شود.
کارت شبکه ها انواع واقسام مختلف دارند و دو نوع رایج آن ها وایر و وایرلس هستند. کارت شبکههای وایرلس باید از تکنولوژی وایرلس برای دسترسی به شبکه استفاده کنند و یک یا دو آنتن دارند که از کارت خارج میشود. کارت شبکه های وایر فقط از یک پورت و یک کابل که به انتهای آنها متصل است استفاده می کنند و این سادگی آنها را به نسبت کارتهای وایرلس تخت تر و کم حجم تر می کند.
وظایفی که کارت شبکه دارد:
برقراری ارتباط لازم بين کامپيوتر و محيط انتقال نیازمند دو مورد می باشد:
1ـ تبدیل داده: که داده بر روی گذرگاه Bus ، کامپیوتر به شکل موازی و حرکت میکند که حرکت آن نیز به شکل سریالی میباشد. داده ها می توانند از حالت موازی به سریالی و بالعکس از طریق ترانسیور کارت شبکه تبدیل شوند.
2ـ اختصاص دادن آدرس منحصر بفرد سخت افزاری: این آدرس MAC درون تراشه ROM موجود بر روی کارت شبکه نوشته میشود. این آدرس یک زیرلایه از لایهی Data link مدل مرجع OSI میباشد. کارت شبکههای موجود در هر شبکه آدرس منحصربفرد آن را مشخص میکند.
برای انتخاب تجهیزات مورد نیاز شبکه باید به نکات مهم در ارتباط با انتخاب کارت شبکه دقت کرد:
1ـ سازگاری با معماری استفاده شده در شبکه
2ـ سازگاری با throughput شبکه
3ـ سازگاری با نوع اسلات های خالی مادربرد
4ـ بافرينگ
نصب کارت شبکه :
برای نصب کارت شبکه می توان مراحل زير را دنبال نمود :
1ـ باز نمودن کيس کامپيوتر و نصب کارت شبکه در يکی از اسلات های آزاد
2ـ بستن کيس و متصل نمودن کابل به پورت کارت شبکه
سوئیچ
سوئیچ شبکه یک دستگاه تحت شبکه است که وظیفه تجمیع ، تقویت و مدیریت اطلاعات ارسالی چندین دستگاه در یک شبکه را انجام می دهد. به عنوان مثال یک سوئیچ شبکه می تواند چندین وسیله شبکه مانند کامپیوتر،پرینتر،سرور و سایر تجهیزات شبکه را با یکدیگر متصل کرده تا این تجهیزات اطلاعات را در یک شبکه محلی با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این مهم باعث صرفه جویی در هزینه و افزایش میزان بهره وری سیستم ها می شود.
ویژگیهای سوئیچ:
1ـ امکان برقراری ارتباط بین چندیدن دستگاه (بین ده الی صد دستگاه) را بهطور مستقیم و هوشمند2ـ فراهم آوردن امکان برقرای ارتباط با سرعت بسیار بالا
3ـ فراهم آوردن امکان نظارت و مدیریت بر عملکرد کاربران
4ـ فراهم آوردن امکان کنترل پهنای باند مورد نیاز کاربران
سوئیچها از لحاظ تعداد پورت در برندهای مختلف، متفاوت میباشند. اما از لحاظ استاندارد کلی به موارد زیر تقسیم بندی میشود:
1ـ سوئیچ شبکه ۱ پورت
2ـ سوئیچ شبکه ۴ پورت
3ـ سوئیچ شبکه ۸ پورت
4ـ سوئیچ شبکه ۱۶ پورت
5ـ سوئیچ شبکه ۲۴ پورت
6ـ سوئیچ شبکه ۴۸ پورت
7ـ سوئیچ شبکه ۹۶ پورت
8ـ سوئیچ شبکه ۱۲۸ پورت
POE در سوئیچ:
نام کامل آن Power Over Ethenet میباشد. این نوع از سوئیچ توانایی تغذیه تجهیزات شبکه متصل به سوئیچ شبکه را دارا میباشند.
دسته بندی سوئیچ های شبکه از نظر مدیریت دیتای شبکه:
- سوئیچ مدیریتی یا Managed
- سوئیچ غیرمدیریتی Un Managed
نکته:در تجهیزات مورد نیاز شبکه ، سوئیچ های مدیریتی مورد نیاز شبکه به 2نوع سوئیچ لایه 2 و سوئیچ لایه 3 تقسیم میشوند.
این مقاله برای آشنایی با تجهیزات اکتیو شبکه و ایجاد دانش فنی تهیه و تدوین شده است. و در مقاله های بعدی ادامه این مطالب را در سایت قرار میدهیم.
شرکت فناوران عصر شبکه آترا امیدواراست تا با انتشار این مقالات شبکه گامی مؤثر در راستای شناخت شما عزیزان برداشته و شما را در راستای افزایش دانش IT خود یاری نمایید.